Lèneke Knipscheer-Hamburger, kunsthistoricus


Lèneke Knipscheer (1952) studeerde klinische pedagogiek en was jarenlang werkzaam in dit vakgebied. In de jaren '90 besloot ze van haar passie voor kunst haar werk te maken. Iets wat ooit begon met het volgen van een cursus kunstgeschiedenis kreeg zijn vervolg in een studie kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1999 studeerde ze af terwijl ze reeds werkte in diverse musea in de Randstad, waaronder het Boijmans van Beuningen (Rotterdam) en het Gemeentemuseum Den Haag.

Al jaren is zij in vaste dienst als museumdocent in het Haags Gemeentemuseum en geeft zij museumlessen in Museum Mesdag en Panorama Mesdag, beide ook in Den Haag.

Tevens werkt Lèneke freelance. Ze schrijft voor en over kunstenaars en voor musea, geeft kunsthistorische lezingen en cursussen, verzorgt in vele musea in binnen- en buitenland rondleidingen en organiseert kunstreizen naar de Provence. Als examinator is ze betrokken bij de Nederlandse gidsenorganisatie Guidor.

Haar ervaring op het gebied van educatie en haar kennis van de kunstgeschiedenis maken Lèneke een ideale begeleidster die haar publiek op onderhoudende en inspirerende wijze meeneemt in de wereld van de beeldende kunst.